Over Favora

Wellnesscamping Favora is ook kamperen maar dan héél anders. Onze kleine camping onderscheidt zich van reguliere campings door de wellness faciliteiten met 3 sauna’s, een hot-tub, dompelbad, buitendouche, stortemmer, kruidenbad, rustruimte, ligweide of baantjes trekken in onze natuurvijver. Ideaal voor mensen die van rust, ontspanning en wellness houden.

Door de corona zijn de handdoeken in de toiletten vervangen door papieren wegwerpexemplaren. Bij het sanitair en in de rustruimte vind je desinfectie doekjes en er staat een zuil hand-gel met 70% alcohol. De originele saunatuin was te klein, je caravan of tent staat nu in onze “uitgebreide” saunatuin. Dwz. bij je caravan uitdampen na een saunagang of simpelweg van het mooie weer genieten is prima, maar ga je aan de “wandel” sla dan iets om. Het is een wellnesscamping geen naturistencamping.  In 2020 en 2021 werkte dat prima; gewoon RESPECT voor elkaar. 

Zoover award 2015

Zoover award

Wellnesscamping Favora ligt in het dorp Eerde, tussen Schijndel, Veghel en St-Oedenrode.
In het hart van de gemeente Meierijstad.
In verband met de steile oevers van de vijver en het ontbreken van speeltoestellen e.d. is het een kindvrije camping.
Verwacht ook geen stilte camping: kikkers en vogels kunnen af en toe luidruchtig zijn.
Het terrein is rondom voorzien van een hekwerk en de poort is op slot. Je krijgt een sleutel, dat geeft een beetje ongemak bij het in en uitrijden, toch geeft het bij de meeste mensen een prettig gevoel!

Voor de eerste levensbehoefte heeft het dorp een bakker, groenteboer en in de molen is een buurtsuper die wordt gerund door mensen met een beperking. Het dorp beschikt over een pinautomaat, een snackbar en een café.
Voor degenen die creatief bezig willen zijn hebben we verschillende mogelijkheden.  Zie pagina Creatief  of informeer wat er zoal mogelijk is. Er is gereedschap aanwezig, voor het materiaal zorg je zelf.

Wellnesscamping Favora ligt in het oosten van het nationale park Het Groene Woud. Dit 35000 Ha grote park ligt in de steden driehoek Den Bosch-Eindhoven-Tilburg.  Fietsers, wandelaars maar ook mountainbikers kunnen vanaf hier starten en gebruik maken van separate knooppuntenroutes.  Niet alleen van het Groene Woud zijn alle fiets- en wandelknooppuntkaarten aanwezig, ook alle andere knooppuntkaarten uit deze omgeving zijn gratis te gebruiken.

Natuurgebieden op fietsafstand; Het Vressels Bos, De Geelders , Wijbosche broek, Hurkske, Maashorst en Kampina. De trekkers in de gemeente zijn; De glazen boerderij in Schijndel, het authentieke centrum van Sint Oedenrode en de Noordkade in Veghel.
Op e bike afstand vind je de vestingstad Den Bosch met zijn bevaarbare ondergrondse riviertjes. Kasteel Heeswijk is vlakbij en Eindhoven is ook prima op zo’n fiets te doen.
De sneldienst (stopt in Eerde) brengt je binnen 20 minuten naar hartje Den Bosch of Eindhoven.

Zijn er familieleden, vrienden of kennissen op bezoek dan is het mogelijk om ze in de trekkershut te laten overnachten, met of zonder ontbijt.

 

Brabants Dagblad 22 augustus 2015

In stilte rond een grote tobbe

Ze gieren graag in Eerde. Van het lachen. Maar ook mest. Over een weiland aan landweggetje De Kuilen hobbelt een tractor. De geurconclusie: Chanel 5 is geen koe, Bertha 3 wel. Tegenover het stankperceel ligt minicamping Favora van Martien en Martje van Roosmalen. Hun bloemen bieden tegenwicht.

Martien (67) zit achter, in een tuin met kunstwerken. Verderop liggen de zes staanplaatsen voor tenten en caravans. Er is ook een trekkershut. Hoe de voormalige machinebouwkundige opeens exploitant van een minicamping werd? Da’s een verhaal zo groot als een zespersoons bungalowtent.

Martien ritst kalm zijn geheugen open. Het begon in 1970, toen hij een halve hectare weiland kocht. Op die grond bouwde hij zijn huis. Jaren later kwam er een buitensauna bij. Want warmte is een feest voor zijn gebroken ruggewervel, erfenis van een ongelukkige schommelpartij in zijn jeugd.

In 2012 wilden ze een toilet bij de sauna. Toen werd het zwaan-kleef- aan: er volgden een hot tub, buitendouche en dompelbad. Maar ook een open schuur met schildersezel en beeldhouwtafels. Plus een vijver vol kikkers, waterlelies en een houten loopbruggetje. De minicamping was geboren. Tegelijkertijd loste de familie Van Roosmalen een theologisch vraagstuk op: heeft het paradijs eigenlijk een postcode? Ja, 5466 PN.

Stemmen van kinderen hoor je hier niet, want Martien en Martje ontmoedigen hun komst. Zandbak, wipkip en springkussen ontbreken. Binnen staat een mand speelgoed voor de vier kleinkinderen – that’s it. “Dit is een rustige camping”, verduidelijkt Martien. “Hier willen mensen op adem komen.”

Op Favora vind jedan ook geen wolkenkrabbers van lege kratten bier noch wilde buren die je na middernacht het liefst met stormharingen zou vastzetten. Zo stak Martien ooit een stokje voor het plan van een jarige kampeerder om een feest te geven. Liever tent dan party.

‘Gunstig’

De stiltezoekers van Favora – wat in het Esperanto ‘gunstig’ betekent – zijn veelal 50-plussers uit Nederland en Vlaanderen. Ze fietsen, wandelen of zien het gras groeien. Dat valt in de smaak. Op Zoover, een beoordelingssite van vakantiegangers, is het gemiddelde van 51 toegekende rapportcijfers voor Favora maar liefst een 9,5. Goed voor een gouden oorkonde, die in het spoelhok hangt.

Op het stille veld zit André Groeneweg voor zijn Silver 380-caravan. Vandaag heeft hij de hof van Eden & Eerde voor zich alleen. Al vier jaar op rij komt de Rotterdammer naar de Meierij. “Martien en Martje zijn zo’n lieve mensen”, glimlacht hij. “En het bier is hier lekker.” Naast zijn klapstoel ligt de thriller De stille zee. Van een Brabantse schrijver? Nee, zegt André. Daarvoor vallen er te weinig doden. Te gemoedelijk.

Zijn campinggasten lezen graag, weet Martien. In de rustruimte naast de sauna staan afgeschreven boeken van de bibliotheken in Dongen, Veghel en Hilversum. Een van de titels: Sporen van vuur, bij uitstek saunaliteratuur.

Buiten wijst Martien op een enorme tobbe. Vol water van 40 graden, houtgestookt. Zelfs hartje winter zalig. Op oudjaarsavond stapten twee bevriende stellen uit Weesp in de tobbe. Het water klotste, de champagne ook. Tot vier uur ’s nachts vierden ze de komst van 2015. Hun beoordeling van Favora? Meer dan vijf sterren, dankzij de inspirerende hemel boven Eerde.

Expeditie Meierij

Reacties zijn gesloten.